Του Ονασαγόρα
Τα ΜΟΕ, οι κυρώσεις και το Εθνικό
Όπως έγκαιρα σας είχα γράψει, η επαναφορά των ΜΟΕ από την κυβέρνηση, τα οποία σθεναρά προωθεί ο Ιωάννης Κασουλίδης, ήταν αναμενόμενο να φέρει μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα. Σήμερα το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις και συζήτηση των ΜΟΕ στο Εθνικό Συμβούλιο. Ενώ οι αντιδράσεις είχαν αρχίσει από το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ, στον χορό μπήκαν και το ΔΗΚΟ αλλά και το ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος μάλιστα έστειλε και επιστολή στον μεγάλο Νίκο και ζητά συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας ότι «μέχρι στιγμής όλη η πληροφόρηση που έχουμε ως πολιτική ηγεσία σε σχέση με τα ΜΟΕ που έχετε εξαγγείλει αντλείται από διάφορα δημοσιεύματα που έγιναν στα ΜΜΕ και από διάφορες δηλώσεις δικές σας και του Υπουργού Εξωτερικών". Γι’ αυτό και ζητά την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, θέση που ασπάζονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μανικωμένα για καυγά.
Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δεν ζητούν μόνο να μην προωθηθούν ΜΟΕ αυτή την περίοδο, αλλά να μην εγκαταλειφθεί και η πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υποστηρίζουν ότι τα ΜΟΕ θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θα αποτελέσουν κεκτημένο για την Τουρκία.
Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευθυγραμμισμένος με τον μεγάλο Νίκο και τον Κασουλίδη, και με τον δηλωμένο τους στόχο να σωθεί το Βαρώσι, συζήτησε χθες τα ΜΟΕ με την Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον. Μια κίνηση που ήρθε να καθορίσει το προεκλογικό σκηνικό και να διαμορφώσει πολιτικές και τακτικές.
Όπως πληροφορούμαι από πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο, η πίεση προς τον μεγάλο Νίκο αλλά και τους υπουργούς του ήταν έντονη τις τελευταίες ημέρες για αυτό το θέμα. Κυρίως για τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε τελικά να οριστεί συνεδρία για την πρώτη Μαρτίου. Μετά δηλαδή την επιστροφή του μεγάλου Νίκου από τις Βρυξέλλες και τις επαφές που θα ακολουθήσουν με ευρωπαίους ηγέτες και άλλους.
Κάποιος από τους στενούς συνεργάτες του μεγάλου Νίκου ανέφερε πρόσφατα ότι «η μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος για τα ΜΟΕ είναι διπλή, μια στο εξωτερικό και μια στο εσωτερικό».
Υπενθυμίζω ότι ο Κασουλίδης έχει ήδη συζήσει τα ΜΟΕ με τον Μπλίνκεν και άλλους Αμερικανούς που λαμβάνουν αποφάσεις αλλά και με ευρωπαίους συναδέλφους του και τον Μπορέλ. Επιπλέον οι Μαυρογιάννης και Κορνηλίου έχουν προωθήσει τις ιδέες των ΜΟΕ στις Βρυξέλλες ώστε ο Αναστασιάδης να κινηθεί πιο αποτελεσματικά προσεγγίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες με στόχο να ασκηθεί πίεση για μια νέα αρχή των συνομιλιών. Ένα σενάριο το οποίο θεωρείται πολύ αισιόδοξο επί του παρόντος.
Το ερώτημα είναι ποιες άλλες επιλογές μπορεί να έχει η πλευρά μας, αυτή ειδικά την περίοδο. Αυτό είναι και το ερώτημα που θα τεθεί στους ηγέτες της αντιπολίτευσης την πρώτη Μαρτίου στο Εθνικό Συμβούλιο.
Τα μέτρα και ο Λόφος
Επί του παρόντος ο μεγάλος Νίκος έχει άλλα να διαχειριστεί. Στον Λόφο αποφασίζονται σήμερα τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας τα οποία αναμένουν πως και πως πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Από την Πινδάρου στάλθηκε όπως ακούω το μήνυμα ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα μελετημένα» γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αχρείαστους καυγάδες και αντιπαραθέσεις στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διάγουμε.
Η Αννίτα και η θεσμική της ιδιότητα
Σημαντική είναι η επίσκεψη που θα δεχθεί σήμερα η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, γεγονός που έχει χαρακτηριστεί ως ορόσημο για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Sir Lindsay Hoyle θα συνοδεύεται από υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο Hoyle έγινε το πρωί δεκτός από τον μεγάλο Νίκο. Το ενδιαφέρον είναι η προσφώνηση ειδικής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής αλλά και η βόλτα που θα έχουν στην εντός των τειχών Λευκωσία. Βόλτες που έχει καθιερώσει με όλους σχεδόν τους υψηλούς της προσκεκλημένους και πολύ καλά έκανε.
Θα έλεγα πως η Αννίτα, παρά το φάουλ με το επιτελείο του Αβέρωφ για το οποίο νωρίς έσπευσε να επανορθώσει, όντως γνωρίζει πως να ξεχωρίσει και να διασφαλίσει τη θεσμική της ιδιότητα ως ΠτΒ. Και ενίοτε με ιδιαίτερη αισθητική, εάν κρίνει κανείς από τους ανθώνες που τοποθέτησε στην Βουλή, για τους οποίους κάποιοι έχουν ενοχληθεί.
……………
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.